Despre noi


Bursa de Spectacole de la Sibiu este o structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), creată din nevoia festivalului de a acorda șanse tuturor artiștilor, operatorilor culturali, instituțiilor de spectacole sau rețelelor culturale să întâlnească producători importanți din întreaga lume. Prin evenimentele noastre, oferim participanților contextul ideal de a-și promova proiectele artistice și de a stabili parteneriate în domeniul artelor spectacolului.

Evoluția Bursei de Spectacole a fost spectaculoasă încă de la prima ediție organizată în 1997, devenind o importantă rețea culturală care mijlocește legătura dintre festivaluri și artiști, companii independente sau instituții de stat din domeniul artelor spectacolului. Anual, participanți din întreaga lume, reprezentând diverse organizații culturale (agenții de impresariat artistic, ONG-uri, instituții de stat, companii independente etc.), se întâlnesc la Sibiu pentru a stabili conexiuni și a realiza proiecte împreună. În 2021, Bursa de Spectacole s-a desfășurat în perioada 23-26 august în format hibrid, iar participanții prezenți în Sibiu, cât și cei care nu au putut călători, au putut dialoga și construi împreună, prin soluții digitale. Am creat așadar o punte între dimensiunea fizică și online, un loc de întâlnire și discuție, disponibil tuturor celor care activează în domeniul artelor spectacolului.

Ediția de anul acesta a Bursei de Spectacole de la Sibiu va avea loc în perioada 24 - 27 iunie 2024.

Echipa


Constantin Chiriac
Președinte
Oana Marin
Coordonator
Vicențiu Rahău
Consultant
Cosmin Chivu
Moderator Conferințe
Casian Ulici
Marketplace Supervisor
Dalia Ioanaș
Supervizor Logistic
Ileana Racoviceanu
Speed Networking Event Supervisor
Adriana Bârză-Cârstea
Coordonator și Moderator Eveniment „Întâlniri și Cursuri cu Mari Coregrafi”
Teresa Brayshaw
Moderator Eveniment „Conversații Culturale” 
Ștefan Tunsoiu
Moderator Eveniment „Conversații Culturale” 
Roxana Vîlcu
Website & Digital

Ștefania Prodea
Website & Digital
Alex Pașca
Designer Grafic

Istoric


2023
Bursa a consolidat cooperarea globală între artiști, profesioniști și operatori culturali entuziaști. Formatul hibrid al acestei ediții a fost salutat de participanți și au avut loc dialoguri semnificative și utile într-un cadru care s-a concentrat zilnic pe fiecare categorie de participanți.
2022
În timp ce Bursa a construit o punte între dimensiunea live și cea online și a creat un spațiu global pentru întâlniri și discuții în artele spectacolului
2021
Bursa s-a desfășurat într-un format hibrid, combinând dimensiunea fizică și cea online, permițând astfel participanților din Sibiu să se conecteze cu cei care nu puteau călători și să fie împreună prin soluții digitale.
2020
Chiar și în acele vremuri, în 2020, Bursa, împreună cu FITS, au reușit să mențină miza ridicată, continuând să creeze platforme de dialog online, implicând manageri din întreaga lume și profesioniști ai teatrului.
2017
În 2017 a adus primul eveniment Speed ​​Networking, un nou format de întâlniri rapide și concentrate care facilitează o listă importantă de contacte și schimbul de informații într-un interval scurt de timp. Mai târziu în acel deceniu, întreaga lume a experimentat o transformare șocantă, odată cu izbucnirea pandemiei de Covid-19.
2016
În 2016, prima ediție a atelierului Festivaluri în secolul XXI: Pentru cine sunt, cum le facem, cum le finanțăm? are loc
2015
În 2015, Bursa a găzduit prima conferință cu titlul Capitalele Europene ale Culturii și prima ediție a atelierului Întâlniri și cursuri cu mari coregrafi.
2013-2014
A realizat primul site web și a organizat primele conferințe internaționale, evenimente de socializare și ateliere, printre care primele ediții ale Festival Readings și primul atelier de prezentare a producțiilor artistice în cadrul Bursei, The Art of Pitching (2013)
2010-2012
Între 2010 și 2020, Bursa de Spectacole din Sibiu a inițiat un parteneriat cu Open Street, a creat prima ediție a secțiunii de Seminarii Talkback, cunoscută ulterior sub numele de Conversații Culturale (în 2011) și a tipărit interviurile într-o primă ediție tipărită a Conversațiilor Culturale (în 2012).
2007
2007 este amintit ca un an important pe plan local și național în contextul cultural european și global, anul în care Sibiul a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii și în care România a devenit membră a Uniunii Europene, ceea ce a favorizat dezvoltarea Bursei, dezvoltare tradusă într-un număr mai mare de participanți și de oportunități de promovare internațională.
2004-2009
Ulterior, în perioada 2004-2009, Bursa și FITS au făcut parte din Europe Arts, o asociație care își propune să stimuleze, să formeze și să susțină artiști, autori și regizori de teatru clasic, teatru de stradă sau de circ pentru a stabili o relație cu publicul din culturi diverse, având ca limbaj comun limba artelor spectacolului.
2003-2006
 Între 2003 și 2006, FITS și Bursa de Spectacole de la Sibiu au făcut parte din rețeaua europeană EUNETSTAR (European Street Arts Network), finanțată de directori artistici a nouă festivaluri din opt țări, cu scopul de a produce, dezvolta și promova arta stradală și teatrul în aer liber.
2000
La începutul anilor 2000, Bursa își extinde orizontul cultural și artistic, primind oaspeți din întreaga lume și începe să creeze evenimente excepționale, cum ar fi Întâlnirea Directorilor de Festivaluri Est/Vest – un schimb de idei moderat de directori de festivaluri și oameni de cultură, specialiști în management, permițând participanților să vadă spectacole din programul FITS și să cunoască alți participanți ai Bursei, dezvoltând în același timp o secțiune specială de muzică rroma, dans contemporan și spectacole rock.
1997
În 1997, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) înființează Bursa de Spectacole de la Sibiu, un proiect anual care se desfășoară în cadrul Festivalului, cu scopul de a crea o alternativă culturală în Europa Centrală și de Est, posibilitatea înființării unei rețele de festivaluri, o bază de date de creatori și manageri și o platformă de dialog coerentă care să servească aceastei părți a continentului. Mai târziu în acel an, Bursa de Spectacole de la Sibiu a devenit parte a EurAAm Bourse – un proiect inițiat de nouă piețe de artă din Europa și Quebec, care au decis să creeze un spațiu de cooperare și schimb artistic, cu scopul de a dezvolta, promova și prezenta spectacole la nivel internațional, pentru a facilita accesul la noi piețe culturale.

Structuri Partenere


Busan Performing Arts Market (BPAM) este o bursă a artelor spectacolului de tip festival care s-a deschis în luna octombrie a acestui an în Busan, Republica Coreea. Busan nu este doar un oraș candidat pentru Expoziția Mondială din 2020, ci și un important oraș portuar din Coreea. Cu sloganul "Un nou val al artelor spectacolului", festivalul va prezenta aproximativ 100 de producții naționale și internaționale de arte ale spectacolului, cuprinzând toate genurile de teatru, dans, muzică și arte stradale. 
Adelaide Fringe s-a născut în 1960 și a crescut de la an la an. Suntem cel mai mare festival de artă din emisfera sudică! Timp de 31 de zile și nopți magice de vară, Fringe transformă Adelaide și întreaga Australie de Sud. Festivalul nostru se întinde de la Whyalla și traversează tot statul până la Naracoorte, cu evenimente eclectice și vibrante care includ cabaret, teatru, comedie, circ, muzică, arte vizuale, ateliere și multe altele.