Istoric

În 1997, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) înființează Bursa de Spectacole de la Sibiu, un proiect anual care se desfășoară în cadrul Festivalului, cu scopul de a crea o alternativă culturală în Europa Centrală și de Est, posibilitatea înființării unei rețele de festivaluri, o bază de date de creatori și manageri și o platformă de dialog coerentă care să servească aceastei părți a continentului. Mai târziu în acel an, Bursa de Spectacole de la Sibiu a devenit parte a EurAAm Bourse – un proiect inițiat de nouă piețe de artă din Europa și Quebec, care au decis să creeze un spațiu de cooperare și schimb artistic, cu scopul de a dezvolta, promova și prezenta spectacole la nivel internațional, pentru a facilita accesul la noi piețe culturale.

La începutul anilor 2000, Bursa își extinde orizontul cultural și artistic, primind oaspeți din întreaga lume și începe să creeze evenimente excepționale, cum ar fi Întâlnirea Directorilor de Festivaluri Est/Vest – un schimb de idei moderat de directori de festivaluri și oameni de cultură, specialiști în management, permițând participanților să vadă spectacole din programul FITS și să cunoască alți participanți ai Bursei, dezvoltând în același timp o secțiune specială de muzică rroma, dans contemporan și spectacole rock. Între 2003 și 2006, FITS și Bursa de Spectacole de la Sibiu au făcut parte din rețeaua europeană EUNETSTAR (European Street Arts Network), finanțată de directori artistici a nouă festivaluri din opt țări, cu scopul de a produce, dezvolta și promova arta stradală și teatrul în aer liber. Ulterior, în perioada 2004-2009, Bursa și FITS au făcut parte din Europe Arts, o asociație care își propune să stimuleze, să formeze și să susțină artiști, autori și regizori de teatru clasic, teatru de stradă sau de circ pentru a stabili o relație cu publicul din culturi diverse, având ca limbaj comun limba artelor spectacolului.

2007 este amintit ca un an important pe plan local și național în contextul cultural european și global, anul în care Sibiul a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii și în care România a devenit membră a Uniunii Europene, ceea ce a favorizat dezvoltarea Bursei, dezvoltare tradusă într-un număr mai mare de participanți și de oportunități de promovare internațională.

Între 2010 și 2020, Bursa de Spectacole din Sibiu a inițiat un parteneriat cu Open Street, a creat prima ediție a secțiunii de Seminarii Talkback, cunoscută ulterior sub numele de Conversații Culturale (în 2011) și a tipărit interviurile într-o primă ediție tipărită a Conversațiilor Culturale (în 2012), a realizat primul site web și a organizat primele conferințe internaționale, evenimente de socializare și ateliere, printre care primele ediții ale Festival Readings și primul atelier de prezentare a producțiilor artistice în cadrul Bursei, The Art of Pitching (2013). În același deceniu, Bursa a cunoscut o îmbunătățire semnificativă a numărului de evenimente organizate și a participanților. În 2015, Bursa a găzduit prima conferință cu titlul Capitalele Europene ale Culturii și prima ediție a atelierului Întâlniri și cursuri cu mari coregrafi. În 2016, prima ediție a atelierului Festivaluri în secolul XXI: Pentru cine sunt, cum le facem, cum le finanțăm? are loc, în timp ce 2017 a adus primul eveniment Speed ​​Networking, un nou format de întâlniri rapide și concentrate care facilitează o listă importantă de contacte și schimbul de informații într-un interval scurt de timp. Mai târziu în acel deceniu, întreaga lume a experimentat o transformare șocantă, odată cu izbucnirea pandemiei de Covid-19. Chiar și în acele vremuri, în 2020, Bursa, împreună cu FITS, au reușit să mențină miza ridicată, continuând să creeze platforme de dialog online, implicând manageri din întreaga lume și profesioniști ai teatrului.

În 2021, Bursa s-a desfășurat într-un format hibrid, combinând dimensiunea fizică și cea online, permițând astfel participanților din Sibiu să se conecteze cu cei care nu puteau călători și să fie împreună prin soluții digitale. Acest format a continuat în 2022, în timp ce Bursa a construit o punte între dimensiunea live și cea online și a creat un spațiu global pentru întâlniri și discuții în artele spectacolului. În 2023, la cea de-a 26-a aniversare, Bursa a consolidat cooperarea globală între artiști, profesioniști și operatori culturali entuziaști. Formatul hibrid al acestei ediții a fost salutat de participanți și au avut loc dialoguri semnificative și utile într-un cadru care s-a concentrat zilnic pe fiecare categorie de participanți.

Alte sugestii