Istoric

1997 
• Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) pune bazele Bursei de Spectacole de la Sibiu, un proiect anual din cadrul Festivalului, care urmărește crearea unei alternative culturale în țările Europei Centrale și de Est, posibilitatea creării unei rețele de festivaluri, a unei baze de date a creatorilor și managerilor și a unei platforme de dialog coerent pentru această parte a Europei.
• Din 1997, Bursa a făcut parte din rețeaua EurAAm Bourse – proiect inițiat de nouă burse de spectacole din Europa și Quebec, care au hotărât să creeze un program de cooperare și schimb artistic, cu scopul de a dezvolta, promova și difuza spectacole la scară internațională, pentru facilitarea accesului la noi piețe culturale. Rețeaua EurAAm Bourse, care a devenit ulterior AREA, a fost formată din: Entre Vues – Bruxelles (Communaute francaise de Belgique, Ministre de la Culture et des Affaires sociales, Service de la diffusion), ASSPROP (Association des Programateurs Professionnels), Bourse Rideau (Montreal, Canada – Reseau Independent des Diffuseurs d’Evenements Artistiques Units), Kulturbörse Freiburg (Freiburg im Dreisgau); Le chainon manquant (Cahors, Franța, Orques Idees); KTV-ATP – Kunstlerborsen (Thun, Morges, Elveția), Fira de Teatre al Carrer de Tarrega (Tarrega, Spania), Mercat de Musica Viva de Vic (Spania), Borsa Internationale dello spettacolo appi (Milano, Italia), Internationale Artisten – en evenimentenbeurs (Eindhoven, Olanda), Deutsch – Niederlandische – Kulturborse Kleve (Kleve, Germania), XTRAX (Manchester, Marea Britanie). 

2001-2002 
• Bursa și-a lărgit orizontul cultural și artistic, adresându-se participanților din întreaga lume, păstrând, totuși, un accent deosebit pentru prezența artiștilor din țările Europei Centrale și de Răsărit, dar și a celor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), fosta URSS.

2002 
• La Bursă a fost găzduit evenimentul „Întâlnirea Est/Vest a Directorilor de Festivaluri” – schimb de idei moderat de directori de festivaluri, specialiști în management cultural, unde participanții au avut posibilitatea să vizioneze spectacole incluse în programul FITS și să se întâlnească cu alți participanți ai Bursei. 

2003 
• A fost pregătită o secțiune specială de spectacole de muzică țigănească, dans contemporan și rock (până în 2006).
• În perioada 2003-2006, FITS și Bursa, ca proiect al festivalului, au făcut parte din rețeaua europeană EUNETSTAR (European Street Arts Network), care a fost fondată de directori artistici de la nouă festivaluri, din opt țări, cu scopul de a produce, dezvolta și promova arta de stradă și teatrul în aer liber. Rețeaua era formată din International Streettheatre Festival (Gent, Belgia), Namur-en-Mai International Fair Arts Festival (Namur, Belgia), Stockton International Riverside Festival (Stockton, Regatul Unit), Oerol Festival (Terschelling, Olanda), Coup de Chauffe L’Avant Scene Cognac (Cognac, Franța), International Theatre Festival Malta (Poznan, Polonia), Galway Arts Festival (Galway, Irlanda), Ana Desetnica Ljubljana & Lent Festival (Maribor, Slovenia) și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (Sibiu, România). Proiectul a continuat și în perioada 2006-2010, când Constantin Chiriac, președintele Bursei și al FITS, s-a aflat și la conducerea rețelei EUNETSTAR. 

2004
• Începând din 2004 și până în 2009, Bursa și FITS au făcut parte din Europe Arts, o asociație al cărei scop este de a stimula, antrena şi susţine artiştii, autorii şi regizorii de teatru clasic, de stradă sau de circ, într-o relaţie directă cu publicul de altă cultură sau care vorbeşte o limbă diferită de cea a spectacolului. Europe Arts, proiect politic european axat pe multiculturalism şi plurilingvism, participă la crearea producţiilor europene, la difuzarea lor pe continent şi la identificarea de surse de finanţare. Europe Arts este asociată cu Departamentul Internaţional de Consultanţă în Managementul Artelor pentru activităţile din afara Europei.

2007 
• Un an de referință pentru mediul local și național în contextul cultural european și global, fiind anul în care Sibiul a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană și anul în care România a devenit țară membră a Uniunii Europene, fapt ce a favorizat dezvoltarea Bursei, prin creșterea numărului de participanți și a oportunităților de promovare internațională. 

2011 
• Bursa și FITS au început parteneriatul cu Open Street, fiind membri activi de la înființarea rețelei și până în prezent. Open Street este constituită din instituții cu experiență în promovarea artelor stradale și permite distribuirea către toți membrii rețelei a tuturor resurselor, dar și contactele celor mai buni operatori din domeniu: artiști, școli, centre de formare și de producție, consilii și instituții locale implicate în evenimente și mass-media specializată. Se urmărește dezvoltarea artelor stradale, o componentă importantă pentru promovarea culturală și socială în mediului urban și regional, cu scopul de a oferi tuturor claselor sociale posibilitatea de a se bucura de experiența spectacolului. Constantin Chiriac este membru fondator și membru în consiliul de administrație al rețelei Open Street. 
• A fost organizată prima ediție a secțiunii Talkback Seminars, cunoscută ulterior sub numele de Conversații Culturale.

2012 
• A fost schimbată structura și forma de prezentare a Bursei, astfel, au fost organizate prezentări ale artiștilor și profesioniștilor, happeninguri (fragmente de 15 minute dintr-un spectacol) și sesiuni de informare despre finanțări; a fost refăcut logo-ul, formată o nouă echipă de organizare și a fost amenajat un alt spațiu de desfășurare. 
• A fost tipărit primul volum Conversații Culturale, care cuprinde o serie de interviuri cu artiști din FITS 2011, invitați la evenimentul Talkback Seminars.

2013
• Bursa a fost mutată într-un nou spațiu, hotel Ibis, mult mai primitor și potrivit pentru activitățile desfășurate.
• A fost creat primul site propriu al Bursei.
• La Bursă au fost organizate primele conferințe internaționale, activități de socializare și ateliere printre care se numără și prima ediție Festival Readings și primul atelier despre modul de prezentare al producțiilor artistice în Bursă, The art of pitching.

2014
• Bursa a cunoscut o evoluție semnificativă a numărului de evenimente organizate și al participanților, mărindu-se, astfel, perioada de desfășurare, de la trei la patru zile.

2015
• Perioada de desfășurare a Bursei a fost extinsă la șase zile, oferind posibilitatea tuturor participanților de a se bucura de experiența întâlnirilor culturale și profesionale, la care se adaugă accesul la spectacolele și evenimentelele FITS, în contextul unui oraș cu puternică vibrație artistică. 
• A fost organizată prima ediție a conferinței Dimensiune europeană și implicare comunitară (Capitale Europene ale Culturii 2021) și a atelierului Meeting and classes with great choreographers (Întâlniri cu mari coregrafi).
• Bursa devine structură asociată a FITS, datorită dezvoltării pe care a cunoscut-o pe parcursul celor 19 ediții. 

2016
• A fost reorganizat formatul Bursei, iar astfel, evenimentele au fost înlocuite cu noi ateliere și conferințe tematice.
• A fost organizată prima ediție a workshop-ului Festivalurile în secolul 21: Cui se adresează, cum le organizăm, cum le finanțăm? 
 
2017 
• A fost amenajat un nou spațiu expozițional de prezentare, mult mai funcțional, care să permită o mai bună interacțiune între participanți.
• A fost organizat primul eveniment de speed networking - un nou format de întâlniri rapide și concise care facilitează construirea unei liste importante de contacte și schimbul de informații, într-o perioadă scurtă (10 minute).

2019
• Au fost reconfigurate pachetele de bază și adăugate pachete extra, pentru a permite o flexibilitate mai mare în participare, în funcție de nevoile fiecărui participant.

2020
• În contextul restricțiilor impuse la nivel global de pandemia de Covid-19, Bursa de Spectacole de la Sibiu s-a desfășurat exclusiv online. Formatul a fost îmbrățișat cu succes de participanți, și mai multe întâlniri online au fost organizate de-a lungul anului.

2021
• Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, combinând dimensiune fizică cu cea online, astfel încât atât participanții prezenți în Sibiu, cât și cei care nu au putut călători, să poată fi împreună prin soluții digitale.

2022
•Bursa a avut loc între 27 și 30 iunie și a permis participanților din Sibiu să se conecteze cu cei care nu au putut călători și să construiască conversații culturale prin soluții digitale. În acest fel, am construit o punte de legătură între dimensiunea în persoană și cea online și am creat un spațiu global pentru întâlniri și discuții în domeniul artelor spectacolului. 

2023
• Bursa a consolidat cooperarea globală între artiști entuziaști, profesioniști și operatori culturali. Formatul hibrid al acestei ediții a fost bine primit de participanți, iar dialogurile semnificative și utile au avut loc într-un cadru care s-a concentrat zilnic pe fiecare categorie de participanți.

Alte sugestii

Hybrid Talk
Echipa